Uçucu Yağların Tarihi - Awe Cemre
Uçucu Yağların Tarihi
Çağlar boyunca tıbbı düşünürken, muhtemelen atalarımızın sağlık ve zindeliği, ruhsal gelişimi ve dinginliği iyileştirmeye ve geliştirmeye yardımcı olması adına kullanılabilecek merhemler veya tonikler oluşturmak için bir havan ve tokmakla otları ezdiği imajını uyandırırsınız. Bu bazı görsellerin, bazı mağara çizimlerinin ve eski yazıtlardan kaynaklanmaktadır. Bugün günlük yaşamımızda uçucu yağların kullanılmasının pek çok sebebi vardır.
Bunlardan bazıları ise, vücudun ihtiyacı olan sakinliği elde etmek, daha önce deneyimlenmemiş kokular ile tanışmak, bazo aromatik kokular ile ruh, zihin ve beden dengesini sağlayabilmek ya da tamamen keyfi amaçla kullımlardır.
Bazı insanlar, uçucu yağ kullanımının doğal yaşamda daha yeni bir gelişme olduğuna inansalar da, bitkilerin eşsiz özellikleri ve hoş aromaları nedeniyle yetiştirilmesi binlerce yıl öncesine kadar dayanır.
~ 4,500 M.Ö. - Eski Mısır'da Uçucu Yağlar
Uçucu yağların en eski öncülerinden bazıları, MÖ 4,500 gibi erken bir tarihte eski Mısırlılara dayanıyordu . Bu eski kültür, öz bakım ve hijyene derin saygı duyuyordu. Vücut yağları ve parfümler gibi günlük kozmetik uygulamalar için çeşitli bitkileri yetiştirmişlerdir. Bu kişisel bakım merakı için kullanılan bitkiler arasında kekik, lavanta ve aloe vera da bulunur.
Aromatikyağlar aynı zamanda mumyalama sürecinde de kullanıldı; mumyacılar vücudu tedavi etmek ve merhumun ruhunu korumak için sedir yağı, amber yağı gibi dokunuşu hoş, maskülen kokuları kullandılar.
~ 3.000-2.000 - Geleneksel Çin ve Hint Tıbbı
Birçok eski Çin ve Hint uygarlığı, MÖ 3.000 ve 2.000 yıllarında şifalı ot ve bitkilerin tıbbi kullanımını keşfetmeye başladı. Bu süre zarfında , her ikisi de tıbbi tedavi ve duygusal denge için bütünsel yaklaşımlara odaklanan geleneksel Çin ve Hint (Ayurveda) tıbbında aromatik yağların ilk yazılı (kaydedilmiş) kullanımlarını görüyoruz. Bazı Çin ve Hint kaynaklarında aromaterapik yağların vücuda etkisini anlayabilmek için özel masajlar yapılmıştır. Bu özel masajların özel olmasının sebebi aromatik yağın tamamının vücuda sürülmesi değil sadece belli noktalara minik uygulamalar yapılması idi. Bugün bu özel dokunuşların yapıldığı bölgelerin vücudumuzdaki çakra noktası dediğimiz bölgeler olduğunu anlıyoruz.
Bu aromatik uygulamalarında sıklıkla kullanılan bitkiler arasında tarçın, zencefil ve sandal ağacı bulunur.
~ MÖ 500 - Antik Yunan'da Uçucu Yağların Kullanımı
Aromaterapi, Antik Yunan'da da çok yaygın bir uygulamadır. Nitekim, ünlü Yunan hekim Hipokrat'ın (MÖ 460 - MÖ 370) "Sağlığa giden yol, her gün aromatik bir banyo ve kokulu bir masaj yapmaktır” demişti. Bu, bitkilerin ve özlerinin günlük Antik Yunan yaşamında ne kadar önemli olduğunu göstermeye yardımcı olur.
Aromaterapiye olan bu merak nedeniyle, Antik Yunanlılar çok çeşitli bitkileri ve bunların benzersiz aromatik ve tıbbi özelliklerini belgelediler. Bu süre zarfında kullanılan popüler bitkiler arasında Safran, Mercanköşk, Kimyon ve Nane bulunur.
1937 - 'Aromaterapi' Terimi İlk Olarak Tanıtıldı
Uçucu yağların tarihini düşünürken, birçok aromaterapist, yanıkları saf seyreltilmemiş Lavanta ve Kantaron yağları ile tedavi etme konusundaki deneyimleri Gattefossé'nin Aromaterapi kitabında bulabilirsiniz. Bu kitapla, Gattefossé 'aromaterapie' terimini ilk kullanan kişi oldu ve günlük yaşamda ve sağlıkta uçucu yağların modern kullanımına başladığı kabul ediliyor.
Bugün Uçucu Yağlar
Alternatif tıp ve doğal yaşama genel ilgi artmaya devam ederken, uçucu yağlar son birkaç on yılda büyük bir popülerlik kazanmıştır. Ev temizlik ürünlerinden sağlık merkezlerinde yatıştırıcı aromalar oluşturmaya kadar, insanlar günlük yaşamlarında daha doğal bir seçenek olarak evlerinde, ofislerinde, araçlarında ve bulundukları herhangi bir ortamda uçucu yağlar kullanıyorlar.
Uçucu yağlara olan bu merak ve yaşamlarımızda devam eden varlığı ile, güvenli ve keyifli bir deneyim sağlamak için uçucu yağları kullanmanın farklı yollarını, yağın saflığını anlamak önemlidir.
Esansiyel yağlarınızı yalnızca tavsiye edildiği şekilde kullanın ve ürününüzün kullanımıyla ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa bize danışabilirsiniz.